добре дошли в моя уеб сайт
bot-chit.alle.bg

За нас

За нас

Народно читалище „Христо Ботев 1884” е утвърдена и авторитетна гражданска институция, с водещо място в културния живот на община Ботевград. Широк спектър от културни, образователни, информационни и развлекателни дейности привлича населението, независимо от неговия възрастов и социален статус. Мащабността и високото ниво на реализация на празничните събития, организирани от читалището са широко известни и високо ценени от гражданите.

 В читалището съществува богата палитра от състави. Всеки ден прага му  прекрачват десетки самодейци с различна възраст, професии и интереси, които участват в съставите, а деца и младежи се обучават в класовете на музикалната школа и детските състави.

Хоровото изкуство е представено от Смесен градски хор „Стамен Панчев“ с диригент Татяна Цонкова и Детски хор „Бонка Големанова“с диригент Боряна Нешкова , корепетитор и на двата състава е Силвия Младенска. Тук в групата на певческите формации е и Женската вокална група с ръководител Ангелина Болярска и корепетитор Мирослав Генчев. От няколко години в читалището репетира и Група за стари градски песни „Пей, сърце“.

Театрално изкуство: Драматичен читалищен театър с богат репертоар и история  с режисьор Николай Найденов и  новосформирания  Младежки театър „Карнавал“с ръководител Мирослав Йорданов.

Български народни танци се изучават в: Танцов ансамбъл „Ботевград“ с три възрастови групи  с  худ.ръководител Стоян Стоянов, корепетитор Мирослав Генчев и оркестрант Иван Цветков, Детски танцов състав с худ. ръководител Нина Велева, Детски танцов състав „Ботевградска младост“ с худ. ръководител Веселка Божкова, Детски танцов състав „Орханийче“ с хореограф Цветанка Дилова и корепетитор на трите състава Георги Нецовски.  В читалището под ръководството на  различни хореографи  през последните  години работи придобилия голяма популярност Клуб за народни танци .

Мажоретните състави с худ. ръководител Иванка Христова, организатор Поля Герашка и Младежкият духов оркестър с диригент Константин Гайдарски са два внушителни по численост и изяви в страната и чужбина читалищни състави.

В Музикалната школа на читалището се обучават деца в класовете по пиано, акордеон, медни духови,  дървени духови и ударни инструменти.

В читалището репетира и Градският духов оркестър с диригент Иванка Савова.

Читалищна библиотека „Иван Вазов“ работи със съвременни форми за обслужване на читателите. Разполага с Интегрирана библиотечно-инфорамционна система за автоматизиране на всички дейности в библиотеката. За студентите от МВБУ е разкрита специализирана читалня. Читателите в библиотеката се обслужват от три отдела: Заемна за възрастни, Справочно-библиографски и информационен отдел и детски отдел. Организират се срещи с автори, открити уроци, презентации, литературни четения.

 

 Повечето от тях участват в много международни фестивали, национални изяви, участе на съставите в Националната телевизия, концерти в общината и целия регион. 

В читалището преминават всички по-забележителни чествания на града и общината, Коледни и Великденски празници, Седмица на детската книга, Месец на културата, Националните празници, Денят на Ботевград, юбилейни тържества, като в тях основно участват нашите самодейни състави заедно с гостуващи професионални колективи. В читалището се осъществяват всеки месец гостувания на множество столични и други театри от страната, концерти на класическа и забавна музика, ансамбли и други.

Читалище “Христо Ботев” е водещ културен институт на територията на общината. С разнообразните си културно – масови прояви, с богатата си програма и разнообразен календар на културни дейности в областта на художествената самодейност, библиотечното обслужване и гостувания на професионални творци и постановки, то е притегателен център за цялото население на общината.


В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.