добре дошли в моя уеб сайт
bot-chit.alle.bg

Танцов ансамбъл Ботевград

Танцов ансамбъл Ботевград
Танцов Ансамбъл "Ботевград" е създаден през 1963г. Неговото начало и артистичното му израстване са свързани с името на всеотдайния художествен ръководител Васил Терзийски. Той привлича в състава много млади хора, вдъхва им любов към българския танцов фолклор, учи ги да бъдат отговорни и амбициозни изпълнители. Още през първите години многобройните изяви открояват формацията като една от най-перспективните в региона. Следва десетилетие на упорита работа за усъвършенстване на уменията, обогатяване на репертоара, търсене на собствен облик.

През 1974г. ансамбъл "Ботевград" постига първия си голям успех златен медал на петия републикански фестивал на художествената самодейност. На шестия фестивал отново печели златен медал и званието "представителен". Тези постижения са потвърдени и на следващите национални фестивали през 1984 и 1989г.

През този най-плодотворен период от своето, развитие ансамбълът поддържа творчески контакти с изтъкнатите български хореографи проф. Кирил Дженев, Методи Кутев, Иван Тодоров, Димитър Димитров. Специално за състава проф. Дженев създава композицията "Хора и игри от Ботевградско".

Високото изпълнителско равнище и богатият репертоар от постановки правят ансамбъла желан участник в престижни културни прояви. Танцьорите разкриват великолепието на народните танци при всяка своя изява.

От 1975г. започва поредицата от гастроли в чужбина: СССР-1975; Чехословакия-1980, 1984; Франция-1984; Испания-1986; СССР-1989.

През 1991г. ансамбълът участва на международен фолклорен фестивал в Португалия.

Ансамбъл "Ботевград" продължава познатия си облик на артистична формация със завладяващо присъствие. Потвърждават го участията му в регионални и национали прояви, както и успешното му представяне на дванадесетата международна фолклорна среща "Интерфолк 2003" в гр. Колобржег, Полша.

През 2006г. ансамбълът участва в международен фолклорен фестивал в Унгария "Дунавски Карнавал", гр. Будапеща.

Най-големият успех на ансамбъла е през 2007г. в участие на международен фестивал "Агрополи", Италия, където взима първо място за хореография.

През 2008 г. Участва в два Международни фолклорни състава – единят е Турция, Памуккале, а другия в Молдова, Украйна.

През 2009 г. съставът е поканен в град Питещи, Румъния на Международен фолклорен фестивал.

През 2010г. ансамбалът участава в Международен фолклорен фестивал в гр. Църномел, Словения, откъдето се връща с пчетна грамота и медал.

През 2011г. ансамбълът е поканен на фолклорен фестивал в гр. Льовен, Белгия

През 2011г. ансамбълът е поканен на фолклорен фестивал в гр. Льовен, Белгия

Различни по форма камерни сюжети, тематични и дивертисиментни танци намират израз в репертоара на ансамбъла.

Поради географското разположение на гр.Ботевград характерен стил е ,,северняшкия”, но в концертната програма са включени танци от различни етнографски области на България. Съчетанието на костюмите, реквизита и музикалното оформление е празник за зрителите по време на концерт.

Оркестърът на Ансамбъла е съставен от характерни български народни инструменти:

  • духови: кавал и гайда;
  • струнни: гадулка;
  • тъпан;
  • акордеон;

В програмата на ансамбъла се включват и изпълнения на песни от всички етнографски области на България. Това дава възможност за публиката, да се запознае с инструменталната народна музика и уникалните народни песни.

     
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.