добре дошли в моя уеб сайт
bot-chit.alle.bg

Детски хор „Бонка Големанова”

Детски хор „Бонка Големанова”

Детският хор „Бонка Големанова” е създаден през 1979г. в Ботевград и почти веднага става неизменна част от културния живот на града. Той носи името на неговия създател – диригент и педагог.

През първите години с децата работят известни български педагози :Илка Попова, Васил Арнаудов, Дора Христова, Димитър Нинов, Димитрина Нинова и др.

 От 1995 г. диригент става Боряна Нешкова.

Много бързо детския хор се налага с красивата си звучност, артистичността и майсторската интерпретация сред най- добрите хоровете в страната. Става един от 10-те Представителни хорове в България. От редиците му са излезли пианисти, певци, учители и диригенти, доказали своите музикални качества в страната.

Хор „Бонка Големанова” е носител на множество награди и отличия. Участвал е в Международния хоров конкурс на името на Золтан Кодай в Унгария, осъществил е турне в Полша, има концерти в Русия по покана на Музикална студия „Подлипки” – гр. Калининград. Последното излизане зад граница е в република Хърватска.

В хоровата школа пеят над 40 деца на възраст между 3 и 16 години, които са разделени на 2 групи: „хор на малките” – от 3 до 7 г. и „хор на големите” – от 8 до 16 г. В репертоара са включени над 100 заглавия от съвременни български и чужди композитори, класика и барок, хитове от световната поп и рок музика, обработки на български фолклор.

В бъдеще на хорът предстои запис на клип и диск с участието на Тоника и Ивелина Андрееви, победителки в конкурса „Златната монета” в Болоня 2009г.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.